Media Sifter – Københavns Universitet

Søndre Campus > KU PLUS > Start-ups+ > Media Sifter

Media Sifter

mediasifter.co

Media Sifter forsøger at give nyhedsforbrugere muligheden for at blive belønnet for at medvirke til at fakta-tjekke nyheder. Indenfor en Application Programming Interface (API) vil det være muligt at tilbyde tokens for at visse nyheder eller påstande bliver evalueret eller faktatjekket, mens andre kan få en del af disse tokens ved at medbringe evidens og faktatjekke det givne materiale. Indenfor et system af bruger baseret review, kan det blive afgjort hvor sandfærdigt materialet er, og hvordan det er underbygget. Det effektiviserer et marked, da mange fleres ekspertise kan blive udnyttet, i en tidsalder hvor mængden af information også umuliggør at enkelte individer agerer som kuratorer.

Samtidigt reetablerer det en tillid i at markedet producerer faktuelle nyheder, da det er fællesviden, at nyheder kan blive fakta-tjekket af enhver med evidens som kan overleve en review-process, og ikke er overladt til en centraliseret gruppe, som nærer mistillid enten p.g.a. en dårlig incitamentsstruktur eller politisk polarisering.

Det undgår den nuværende nyhedsøkonomi, hvor journalister arbejder i en pay-per-click verden, og hvor deres eneste incitament er, hvor meget opmærksom nyheder og informationsdelinger kan trække. Da der ofte er en hvis forskel imellem hvad der er viralt og hvad der er sandt, opstår begrebet om 'fake news', som agerer som nyheder, men som ikke nødvendigvis er faktuelle.